top of page

Več o piškotkih

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.
 
Za kaj se piškotki uporabljajo?
Spletna mesta uporabljajo piškotke za ponujanje prilagojene izkušnje uporabnikom in za zbiranje informacij o uporabi spletnega mesta. Mnoga spletna mesta uporabljajo piškotke tudi za shranjevanje informacij, ki zagotavljajo dosledno izkušnjo med deli mesta, npr. nakupovalni voziček ali prilagojene strani. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko piškotki obogatijo izkušnjo, tako da mestu omogočijo, da si zapomni vaše prednostne nastavitve ali da se vam ni treba vpisati vsakič, ko obiščete spletno mesto. Nekateri piškotki, na primer tisti, ki jih shranijo reklamni trakovi, lahko ogrozijo vašo varnost, saj sledijo mestom, ki jih obiskujete.


Kaj so začasni piškotki?
Začasni ali sejni piškotki bodo odstranjeni iz računalnika, ko zaprete Internet Explorer. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku.


Kaj so trajni piškotki?
Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo v računalniku, ko zaprete Internet Explorer. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje informacij, na primer vpisno ime in geslo, tako da se ni treba vpisati vsakič, ko obiščete neko mesto. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo več dni, mesecev ali celo let.


Kaj so lastni piškotki?
Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to mesto.

 

Kaj so drugi piškotki?
Drugi piškotki so iz oglasov drugih spletnih mest (na primer pojavnih oglasov ali reklamnih trakov) na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene.

 

Katere piškotke uporablja spletno mesto tamstan.si?
Lasten piškotek hs traja le za čas seje in shranjuje vaše brskanje po spletnem mestu. Lasten piškotek svSession se shranjuje do 5 let in nudi informacije o obnašanju uporabnikov na spletni strani in nam s tem pomaga ustvariti boljšo uporabniško izkušnjo. Tuji piškotki Google Analytics pa nudijo informacije o obnašanju uporabnikov na spletni strani in nam s tem pomaga ustvariti boljšo uporabniško izkušnjo.

Kako lahko upravljate ali brišete piškotke?
Piškotkov nikakor ne bomo uporabljali za zbiranje vaših osebno določljivih podatkov, po želji pa lahko nastavitve o uporabi piškotkov spremenite tudi v brskalniku svojega računalnika ali mobilne naprave.
Večina modernih brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete ali zavrnete le določene vrste piškotkov ali pa si nastavite opozorilo, da stran želi shraniti piškotek na vašo napravo. Izbrišete lahko tudi piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na vaši napravi.
Opozarjamo vas, da v primeru izklopa piškotkov vse funkcionalnosti spletnih strani morda ne bodo delovale enako učinkovito, opozorilo o uporabi piškotkov se bo prikazalo ob vsakem obisku, dolgoročno pa bo to negativno vplivalo na vašo uporabniško izkušnjo.
Postopek spremembe nastavitev piškotkov se v vsakem brskalniku razlikuje. Informacijo o tem lahko poiščete v navodilih bskalnika ali na spodnjih linkih:
Mozilla Firefox

Internet Explorer

Microsoft Edge

Chrome
Safari
ali pa nas kontaktirate preko e-pošte.
 
Več informacij na straneh informacijskega pooblaščenca.


Kaj lahko naredim v primeru, da piškotkov ne želim uporabiti?
Mnenja smo, da so piškotki zelo pomembni za uporabniško izkušnjo. Zaradi tega uporabo spletne strani pogojujemo z uporabo piškotkov. V primeru, da piškotkov ne želite uporabljate prosim zapustite spletno stran.

bottom of page